Usein kysytyt kysymykset

Miten hoito tehdään ja mitä siinä tapahtuu?

Asiakas lepää hoitopöydällä. Hoidon aikana käsitellään lihasjännityksiä, mutta jännityksiä ei pyritä muokkaamaan eikä muuttamaan vaan jännitykset ja pidäkkeet kohdataan. Ote voi olla hellä, mutta kovan kireyden kohdalla voimakas, syvimmätkin lihaskerrokset tavoittava. Työskentelytapa Rosenmenetelmässä on siinä mielessä paradoksaalinen, ettei asiakasta yritetä muuttaa, parantaa, sopeuttaa tai neuvoa, vaan hänet kohdataan ja hyväksytään ehdoitta, juuri sellaisena kuin hän on.
Rosenterapia Arja

”Aina kun työskennellään ihmisen kehon kanssa, työskennellään myös hänen tunneperäisten lukkiutumiensa kanssa.”

Minulla on jatkuvasti stressaantunut olo, voinko tulla roseniin?

Rosenhoidon tarkoitus on vapautua pitkittyneestä stressistä. Lihasjännitykset ovat auttaneet ja tukeneet meitä tiukimpina aikoina, mutta jos ei ole ollut mahdollisuutta purkaa tapahtunutta, lihasjännitykset jäävät ikään kuin päälle. Rosenhoidossa vapautetaan näitä ”unohtuneita jännityksiä”.

Onko rosen energiahoito?

Ei ole. Rosen on kehoterapia, jossa käsitellään jännittyneitä lihaksia.

Onko rosen vaarallista/pelottavaa?

Ei ole. Rosenissa voi turvallisesti kohdata niitä asioita joita ei aiemmin ole uskaltanut tai pystynyt kohtaamaan.

Onko rosen yliluonnollista? Onko rosen uskomushoito?

Rosenissa käsitellään pelkästään sitä mitä sinä tunnet ja kohtaat kehossasi.

Minulla on välilevyn pullistuma/nivelrikko/joku muu mikä, parantaako rosen vaivani?

Rosen ei ole lääketieteellinen hoito, mutta se helpottaa lihasjännityksiä ja sitä kautta kipuja.

En voi käydä hierojalla, koska inhoan koskettamista. Voiko rosenia tehdä koskematta hoidettavaa?

Koskettaminen on välttämätöntä lihasten käsittelemiseksi. Koskettamisessa kuitenkin edetään ihmisen ehdoilla ja aikataululla. Mitään ei pakoteta.

En halua käydä läpi asioita, jotka olen jo onnistunut unohtamaan, miksi siis tulisin roseniin?

Sinä olet voinut unohtaa, mutta keho muistaa. Usein emme tiedä koteloituneista tunteista, emmekä lihasjännityksistä. Huomaamme vain kivun ja jäykkyyden.

Elämässäni on nykyään kaikki hyvin. Mitä hyötyä rosenista voisi olla?

Lihasjännitykset ovat itse asiassa auttaneet ja suojanneet meitä vaikeissa tilanteissa tai eläessämme raskaita aikoja. Kun elämämme on vakaalla ja turvallisella pohjalla, voimme rauhassa kohdata ne, sillä nythän ne vain estävät meitä tekemästä haluamiamme asioita.

Kuinka usein minun tulisi käydä rosenhoidossa?

Yhdestäkin hoidosta on hyötyä. Suosittelen kuitenkin käymään muutaman kerran kahden- kolmenviikon välein. Avautumista pitää jatkaa, sillä niin helposti palaamme samaan vanhaan tekniikkaan, asenteeseen, tai tarinaan. Jotta hoidosta saisi sen todellisen hyödyn omaan elämäänsä ja muutoksista tulisi pysyviä, vaatii siis hieman vaivaa sitoutua omaan itseensä ja tutustua omiin jännityksiinsä. Rosenhoidosta saatu kokemus ei saa jäädä pelkäksi hoitokokemukseksi, tarinaksi kerrottavaksi muille, vaan muutoksen on tultava osaksi elämää.

Kauanko olet tehnyt rosenhoitoja?

Löysin rosenin vähän kuin vahingossa 90-luvun lopussa. Lähdin uteliaisuuttani kokeilemaan tätä kehoterapiaa, josta en ollut aiemmin kuullutkaan. Jäin heti koukkuun. Löysin itselleni toimivan työkalun kaivautua tutkimaan omaa psykologista minääni.
Vuonna 2002 lähdin opiskelemaan rosenterapeutiksi. Opiskelut kestivät viisi vuotta, jonka jälkeen olen työskennellyt valmiina rosenterapeuttina. Reippaat kymmenen vuotta on vietetty rosenin parissa kaiken kaikkiaan.